Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Yatırım yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı alma

Yatırım yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı alma

Yatırım yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı alma

Bugünkü blog yazımızda 'Yatırım yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı alma' konusunu ele alacağız.

Eğer ticari sebeplerden dolayı Bulgaristan'da bulunmanız gerekiyorsa, yatırımcılar için Bulgaristan vatandaşlığı konusu ilginizi çekecektir.

Global ekonomide artan sorunlar sebebiyle yabancı yatırımcı çekme konusunda çeşitli çalışmalar yürüten bazı Avrupa Birliği ülkeleri, tahvil karşılığında bazı yatırımcılara vatandaşlık hakkı sunmaktadır. Tahvil karşılığında vatandaşlık hakkı tanıyan Avrupa Birliği ülkelerinden biri de Bulgaristan’dır.

Bulgaristan 2007 yılında Avrupa Birliği'ne katılmıştır ve 2009 yılında Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı'na başlamıştır.

Program Bulgaristan Cumhuriyeti’ne bağlı olan Yatırım Destekleme Birimi tarafından desteklenmektedir. Bu program kapsamında, 1 Milyon Bulgar Levası (Yaklaşık 512.000 Euro) tutarında 5 yıl süreli hükümet tahvili yapıldığında ve gerekli şartlar sağlandığında Bulgaristan vatandaşlık hakkı elde edilebilmektedir. Yani ülkeye 512.000 Euro tutarında devlet tahvili alımı yapan bir kişi, birkaç hafta içerisinde Bulgaristan’da ömür boyu geçerli oturum iznine sahip olabilir.

Hükümet tahvilleri devlet tarafından korunmaktadır ve bütün yatırım miktarı 5 yıl sonra yatırımcıya iade edilir. Yaptığınız yatırım sayesinde başta süresiz oturum izni ve 5 yıllık bir süre sonrasında ise Bulgaristan vatandaşlığı alabilirsiniz.

Yatırım yoluyla vatandaşlık nasıl elde edilir?

Eğer yatırım yoluyla vatandaşlığa sahip olmak istiyorsanız, öncelikle süresiz oturum izni için Maliye Bakanlığı'ndan yatırımcı belgesi almalısınız. Akabinde Bulgaristan'da ikamet edeceğiniz evin tapusunu veya kira kontratını hazır bulundurarak gerekli işlemleri yaptırmalısınız.

Peki neden yatırım yoluyla vatandaşlık?

Yatırım yoluyla vatandaşlığa sahip olmanın birçok avantajı söz konusu. 5 yıldan daha kısa bir sürede vatandaşlığa sahip olmak istiyorsanız yatırım tutarını iki katına çıkararak süreyi 2.5 yıla kadar düşürebilirsiniz. Buna ek olarak yatırımcı olarak Bulgaristan'da sürekli oturma zorunluluğunuz da yoktur ve Bulgarca dil belgesine de sahip olmak zorunda değilsiniz.

Bahsedilen avantajlar dolayısıyla; yatırımcılar bu programı oldukça sık tercih etmeye başlamıştır. Siz de yatırımcı olarak Bulgar vatandaşlığına sahip olmak istiyorsanız; daha detaylı bilgi ve tüm sorularınız için Balkan Travel bünyemizdeki deneyimli kadromuzla irtibata geçebilirsiniz.

Bulgaristan oturum izni için gerekli belgeler (yatırımcılar için)

Yatırımcı olarak Bulgaristan’da oturum izni almak istiyorsanız birtakım belgeler gerekiyor ve bunlar D vize evraklar olarak adlandırılıyor. Başvurunuzu direkt olarak Bulgaristan Konsolosluğu'na yapabilirsiniz ve ortalama 45-60 gün içinde başvurunuz sonuçlanır. Ardından Yabancılar Şubesi'nden oturum kartı başvurusu yapmanız gerekir ve bu süreçte gerekli belgeleri eksiksiz ve düzgün bir şekilde hazırlamalısınız.

Gerekli belgeler arasında; en az 6 ay geçerli bir pasaport, 2 adet son 3 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğrafınız, eksiksiz doldurulmuş Bulgar oturum izni vizesi formu, adliyeden aldığınız apostilli Adli Sicil Kaydı Bulgaristan Sofya Dışişleri Bakanlığı'ndan tercüme, vukuatlı nüfus kayıt örneği, yatırımcı belgesi, tapu veya kira kontratı ve Bulgaristan banka hesap dökümü yer almaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Bir yatırımcı olarak Bulgaristan'da vatandaşlık hakkına sahip olmak istiyorsanız, devlet tahvil bonosu temin etmelisiniz ve vatandaşlık için aldığınız 512.000 Euro bankada en az 5 sene boyunca kalmalı.

Buna ek olarak vatandaşlık almak istiyorsanız sabıka kaydınız olmamalı.

Bulgaristan için devamlı oturum iznine sahipseniz ve oturum kartınızda Europian Unit yazıyorsa; AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz.

Eğer oturum kartınızda Europian Unit yazmıyorsa, yalnızca Balkan ülkelerine seyahat edebilirsiniz. Bunların arasında Hırvatistan, Romanya, Sırbistan ve Makedonya bulunmaktadır.

Bulgaristan vatandaşlığı aldıktan sonra bütün AB ülkelerinde yaşayabilir ve çalışabilirsiniz. Çünkü Bulgaristan vatandaşlığı aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşı anlamına gelmektedir.

Bütün sorularınız için yardımsever kadromuzla Balkan Travel olarak her zaman yanınızdayız.

 

 

 

 

 

Bu yazıyı paylaş