Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Ülkelerin seyahat düzenlemeleri

Ülkelerin seyahat düzenlemeleri

Ülkelerin seyahat düzenlemeleri

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs sürecinde ara verilen ülkeler arası seyahatler yeniden başladı.

Bu kapsamda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan kurallara göre Türkiye’ye yapılacak seyahatler için bazı kurallar uygulanıyor. Tüm yolcuların yasa gereği bu kurallara uyması zorunlu.

Bu kurallar arasında, yolcuların Türkiye varışlı uçuşlarında yolcu bilgi formu dolduracak, tüm gelen yolcular muayene edilecek ve hastalık belirtisi gösterenler teste tabi tutulacak, testi pozitif çıkan yolcular tedavi altına alınacak, Türkiye içinde yapılacak uçuşlarda HES kodu alınacak.

Ülkelerdeki seyahat kuralları incelenmeli

Yurt dışına gerçekleştirilecek seyahatlerden önce ise mutlaka gidilecek ülkelerdeki seyahat kurallarının incelenmesi gerekiyor. Her ülkenin farklı kuralları olduğu unutulmamalı. Sorun yaşamamak adına ülkeler tarafından uygulanan kurallar dikkatle incelenmeli. İşte bazı ülkelerin kuralları:

ALMANYA

Türk vatandaşı olan yolcuların girişine izin verilmemektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere ya da Yunanistan’dan gelen yolcular

- Alman vatandaşları ve aileleri veya kayıtlı partnerleri

- Almanya’da oturum izni olanlar ve aileleri veya kayıtlı partnerleri

- Almanya devleti tarafından D Vize verilmiş olanlar

- Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere ya da Yunanistan vatandaşları ve aileleri Almanya üzerinden yapılacak aktarmalı uçuşlar ile kendi ülkelerine dönebilirler.

- Seyahat gerekçesinin profesyonel bir mesleği icra etmek için olduğunu kanıtlayabilen diplomat, hemşire, hastabakıcı, gıda endüstrisi çalışanları ve çeşitli uzmanlar

- Başka bir seyahat imkanı bulunmamak kaydıyla Almanya üzerinden aktarma yapmak zorunda olduğunu beyan ederek aktarmalı uçuş gerçekleştirecek olan kişiler. Bu yolcuların varış noktasının seyahat kısıtlamalarına uyduğunu belgelemesi ve seyahat amacını belirtmesi gerekmektedir.

Yolcuların 14 gün boyunca kendilerini karantinaya almaları gerekmektedir.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Son 14 gün içerisinde Avusturya, Belçika, Brezilya, Çin, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hırvatistan, İzlanda, İran, İrlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ya da İngiltere (Avrupa dışındaki denizaşırı ülkeler hariç) ülkelerinde bulunmuş yolcuların Amerika Birleşik Devletleri’ne girmesine izin verilmemektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

-          Amerikan vatandaşlığı veya daimi ikameti bulunanlar ve bu kişilerin eşleri, öz veya velayetinde bulunan çocukları, 21 yaşını aşmamış olanların vasileri ya da ebeveynleri, 21 yaşını aşmamış ve bekar olanların 21 yaşını aşmamış ve bekar olan kardeşleri

AVUSTURYA

Türk vatandaşı olan yolcuların girişine izin verilmemektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Yunanistan Macaristan, İzlanda, İtalya, İrlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre vatandaşları ve aileleri

- Andorra, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Hollanda, Norveç, Polonya, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İsviçre ve Vatikan’dan gelen yolcular

- Avusturya tarafından verilmiş D Vizesi bulunan yolcular

- Hemen ayrılacak olan yolcular

- İş seyahati içerisinde olan yolcular

Ülkeye giriş izni olan kişilerin 14 gün boyunca kendilerini karantinaya almaları gerekmektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Ülkeden hemen ayrılacak olan yolcular

- Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İsveç, İsviçre, İngiltere ve Vatikan’dan gelen ve son 14 gün içerisinde diğer ülkelerde bulunmamış yolcular

- Avusturya’ya varıştan en çok 4 gün öncesine dek tıbbi sertifikaya sahip negatif koronavirüs test sonucu almış olan yolcular

FRANSA

Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen yolcuların girişine izin verilmemektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Fransa vatandaşları, eşleri ve çocukları

- Fransa üzerinden ikamet ettikleri ülkeye dönen Andorra, Monako, San Marino, İsviçre, Vatikan ve Avrupa Ekonomi Topluluğu üyesi ülke vatandaşları ile eşleri ve çocukları

- Fransa üzerinden ikamet ettikleri ülkeye dönen İngiliz vatandaşları, eşleri ve çocukları

Fransa’ya giriş yapan yolcuların;

- İzolasyon ya da karantinaya girmeleri zorunludur. Ayrıca koronavirüs belirtileri olmadığını gösteren bir bildiri sunmaları gerekir. Beyannamenin, yolcunun adı ve imzası ile tarihlenmesi gerekmektedir.

- Uçağa binmeden önce ve varışta veya Fransa'yı geçerken göçmenlik için tamamlanmış bir Uluslararası Seyahat Sertifikası ibraz edilmesi gerekmektedir. Sertifika ayrılmadan önce yurt dışındaki Fransız konsoloslukları aracılığıyla ya da çevrimiçi olarak https://www.interieur.gouv.fr adresinden alınmalıdır.

İSVİÇRE

Türk vatandaşı olan yolcuların girişine izin verilmemektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Schengen üye devletlerden gelen yolcular

- İsviçre ve Lihteştayn ülke vatandaşları ve mukimleri

- Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) üye devletleri vatandaşları ve aile bireyleri

- İngiliz vatandaşları ve aile bireyleri

- İsviçre üzerinden mukim olduğu bir Schengen ülkesine gitmek isteyen yolcular

Schengen olmayan bir ülkeden İsviçre üzerinden Schengen olan başka bir ülkeye geçişe izin verilmiyor.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) üye devletleri ve İsviçre vatandaşları ile aile bireyleri

- İngiliz vatandaşları ve aile bireyleri

- Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) üye devletleri mukimleri

- 16 Mart 2020 sonrası İsviçre tarafından vize verilmiş olan yolcular

UKRAYNA

Türk vatandaşı olan yolcuların ülkeye girişine izin verilmektedir.

- Ukrayna'ya gelen tüm yabancılar, en az 14 gün geçerli Covid-19 tedavisini kapsayan sağlık sigortasına sahip olmalıdır. (Ukrayna’da süresiz ikamet iznine sahip kişiler hariç).

- Yüksek sayıda korona virüs vakaları olan ülkelerden Ukrayna'ya gelen tüm yolcular için 14 gün ev karantinası zorunludur.

- ‘Kırmızı bölge ülkeleri’ olarak işaretlenen bu ülkelerin listesi sürekli güncellenecek ve Ukrayna Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayınlanacaktır.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 11 Haziran 2020 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yapacak yolcuları kapsayan belirli kararlar aldı. Bu kararlar;

- 8 Haziran – 1 Temmuz 2020 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yapacak olan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ancak ikamet, oturma, çalışma ve öğrenci izni bulunanlar, 14 günlük karantina uygulamasına tabi tutulacaklar.

- Bu uygulama, konaklama, yemek ve karantina sonrasında yapılacak olan PCR testi de dahil kişi başı 4 bin 400 TL olarak belirlendi.

- 15 Haziran 2020 tarihinden 1 Temmuz 2020 tarihinde kadar Türkiye’den ülkeye gelecek olan öğrencilerin ve akademisyenlerin testleri yapılıncaya kadar karantinaya alınmaları, test sonuçlarının çıkmasının ardından ücret ödemeksizin kampüs karantinası koşullarına uymaları kaydıyla ülkeye giriş yapabilmelerine izin verilmesi, sonrasında yapılacak denetimlerden Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın yetkili kılınması gerekli görüldü.

- 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olsun  olmasın ülkeye gelecek herkesin, ülkesinin risk grubuna göre aşağıda belirtilen 3 kategoride her biriyle ilgili olarak yazılmış olan koşullar çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz ve hava limanlarıyla, kara geçiş noktalarından gelmelerinin değerlendirilmesi gerekli görüldü.

A/B Kategorisi

Malta, Bulgaristan, Norveç, Türkiye, Almanya, Avusturya, Finlandiya, Slovenya, İsrail, Yunanistan, Danimarka, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, İzlanda, Tayvan, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Hırvatistan, Romanya ve Estonya.

Koşul: Bu ülkelerden gelecek olan yolcuların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelmeden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne varış zamanı dikkate alınarak, 72 saat içinde sonucu negatif olan PCR testi yaptırmış olmaları gerekmektedir.  Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geldiklerinde PCR testi yaptırmaları da zorunludur.

C Kategorisi (Yüksek Risk Grubu Ülkeler)

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Brezilya, Birleşik Krallık, İran, İtalya, İspanya, Fransa.

Koşul: Bu ülkelerden gelecek olan yolcuların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelmeden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne varış zamanı dikkate alınarak, 72 saat içinde sonucu negatif olan PCR testi yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca ücretlerinin kendileri tarafından karşılanması kaydıyla 14 günlük karantina koşullarına da uymaları zorunludur.

Bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere yurt dışında bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının ve bu kişilerin vatandaş olmayan eş ve çocuklarının ülkeye girişlerinde daimi ikametlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olması şartının aranmaması; öte yandan bu kişilerin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmasa da eş ve çocuklarının gelecekleri ülkeye göre yukarıda tarif edilen koşullara bağlı olarak ülkeye girişlerine izin verilmesi gerekli görülmüştür.

RUSYA

Türk vatandaşı olan yolcuların girişine izin verilmemektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Rus vatandaşları ve aile üyeleri

- Rusya Federasyonu'nda kalıcı olarak ikamet eden yolcular ve Rusya Federasyonu'na girmeden havalimanları üzerinden geçiş yapmak isteyen yolcular

- Diplomatik görevde olan, konsolosluk ofislerinin veya Rusya Federasyonu’ndaki uluslararası kuruluşların akredite edilmiş veya atanmış çalışanları

- Yakın akrabalarının ölümü ile ilgili olarak düzenlenen diplomatik, ticari veya normal vizesi olan ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın özel kararı ile verilen vizesi olanlar.

İNGİLTERE

Türk vatandaşı olan yolcuların girişine izin verilmektedir.

- Yolcuların 14 gün boyunca kendilerini karantinaya almaları ve izole etmeleri gerekmektedir.

- İngiltere’ye giriş yapacak yolcuların “Public Health Passenger Locator Form” belgesini doldurarak ilgili göçmenlik birimine iletmesi gerekmektedir.

HOLLANDA

Türk vatandaşı olan yolcuların girişine izin verilmemektedir.

Aşağıdaki durumlar istisnadır:

- Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İsveç, İsviçre, ya da İngiltere’den gelen yolcular

- Avrupa Ekonomi Topluluğuna üye devletler ve İsviçre vatandaşları ile aileleri

- İngiliz vatandaşları

- Uzun süreli vizesi olanlar ile geçici oturum izni olanlar

- Transit yolcular

- Ailevi acil durumdan dolayı seyahat edenler

Yüksek riskli korona virüs ülkelerinden ayrılan yolcular için bir 'Sağlık Beyan Formu' doldurularak Hollanda varışlı uçuşlar öncesinde sunulmalıdır.

Ayrıca yüksek riskli korona virüs ülkelerinden ayrılan yolcuların ülkeye varışta kendilerini 14 günlük karantinaya alma zorunluluğu vardır.

Bu yazıyı paylaş