Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Schengen vizesi nasıl alınır?

Schengen vizesi nasıl alınır?

Schengen vizesi nasıl alınır?

Schengen vizesi, Schengen üye ülkelerini tek bir vize veya tek bir pasaportla seyahat edebilme imkanı veren özel bir vize türüdür.

Seyahat etmek isteyenlerin öncelikle yapması gerekenler arasında vize başvurusu vardır ve başvuruda istenen evraklar ve prosedürler genel olarak kişilerin gözünde büyür. Hatta seyahatsever bazı kişiler prosedürlerin çok olmasından dolayı vize istemeyen ülkeye gitmeyi tercih ederler. Peki kolay vize almanın yolları nelerdir?

Güven kazanın

Öncelikle şunun bilinmesi gerekiyor. Schengen üyesi ülkeler için yapılan vize başvurularında inisiyatif tamamen konsolosluklar ve büyükelçiliklere aittir. Yetkililerin başvuru sahiplerine güvenmesi büyük önem taşımaktadır. Genel olarak başvuru sahibinin Türkiye’de bir işi, kurulu düzeni, mal varlıkları olduğunu bilir ve yabancı bir ülkeye yerleşmeyeceğine karar verirse vize alımı kolaylaşır. Bankada gösterilen miktar az, bir iş yoksa vizeden yetkili kişi başvuru sahibinin ülkeden dönmeyeceğini düşünebilir ve başvuruyu rededebilir. Bu nedenle başvuruda ne iş yaptığınız sorulanır ve İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü gibi belgeler istenir.

Evrak hazırlama önemli

Schengen vize başvurusunda genel olarak başvuru sahibinin gözünde büyüyen kısım evrakların hazırlanmasıdır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri evrakların eski tarihli ve hatalı olmamasıdır. Bu durumda evrakların yenilenmesi için işlem süresi uzayacaktır. Ayrıca istenen evrakların eksik olmaması da önemlidir. Diğer hassas konulardan biri de vize talep dilekçesinin yazılmasıdır. Bu dilekçede seyahat planı, seyahat tarihleri ve seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı İngilizce olarak anlatılmalı. Bu durum vize başvurunuzun daha kolay ve olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır.

Bankada seyahati karşılamaya yetecek kadar para olmalı

Vize alırken yetkililer bankada gösterilen para miktarına ve hesap hareketlerine özel önem verirler. Bu yüzden Schengen vize başvurusu yaparken maaş bordosu ve seyahati karşılamaya yetecek kadar paranın olduğu banka hesap özetinin gösterilmesi vize alımını kolaylaştırır. Hatta hesapta biraz fazla paranın olması daha iyi olacaktır. Çünkü banka hesabında az miktarda para olması vize alımını zorlaştırabilir.

Mülakata zamanında gidilmeli

Schengen vize işlemlerinde bazı ülkelerin vize yetkilileri gerekli gördükleri zaman başvuran kişiyi mülakata çağırma hakkına sahiptir. Bu aşamada öncelikle mülakata zamanında gidilmesi gerekmektedir. Mülakatta verilen bilgiler konsolosluğa sunulan evraklarla ile örtüşmeli. Arada uyuşmazlık görmesi halinde yetkili kişi, başvuru sahibini sıkıştıracak sorular sorabilir.

Otel ve uçak rezervasyonları yapılmalı

Schengen vize başvurularında mutlaka olması gereken Seyahat Sağlık Sigortası ile uçak ve otel rezervasyonlarıdır. Başvuruda bu belgelerden birinin eksik olması vizenizin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Ayrıca seyahat sağlık sigortasının seyahat süresi kapsamından daha uzun ise uzun süreli Schengen vizesi alma ihtimali olabilir. Uçak ve otel rezervasyonlarının ise gerçek olması büyük önem taşımaktadır. Yetkililer kontrol etmek için otele arama yapabilirler.

Eski pasaportun etkisi

Vize başvurusunda eski pasaportların ve daha önce alınan Schengen vizelerinin de etkisi vardır. Başvuruda varsa eski pasaportlar sunulursa vize alımı kolaylaşabilir.

Seyahate gidilecek kişinin belgeleri de gösterilebilir

Seyahate eş, arkadaş ya da akraba ile gidilecekse ve onun da Schengen vizesi varsa Schengen vizesi başvurusu yapan kişi bunları da sunmalı. Seyahete gidilecek kişilerin vizeleri sizin de Schengen vizesi almanızda kolaylık sağlayabilir.

Vize red nedenlerinin %80’i evrakların yanlış hazırlanmasından kaynaklı

Unutulmaması gereken en önemli konulardan biri Schengen vizesinin red nedenlerinin %80'inin evrakların yanlış hazırlanması kaynaklı olduğudur. Hızlı ve kolay bir şekilde vize alabilmek için evrakların özenle hazırlanması büyük önem taşımaktadır. Yanlış hazırlanan evraklar hem süreci uzatacak, hem de vizenin kabul edilmesine engel olacaktır.

Bu yazıyı paylaş