Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Evlilik yoluyla Bulgaristan oturumu ve vatandaşlığı işlemleri

Evlilik yoluyla Bulgaristan oturumu ve vatandaşlığı işlemleri

Evlilik yoluyla Bulgaristan oturumu ve vatandaşlığı işlemleri

Eğer Bulgaristan vatandaşı olan bir bireyle evlenecek olan bir Türk vatandaşıysanız, Bulgaristan vatandaşlığı alabilme hakkına sahip oluyorsunuz. Buradaki en önemli husus, evliliğinizin gerçek olmasıdır.

Evliliğinizin gerçek olduğunu ispatladıktan sonra D vize başvurusu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunun ardından Bulgaristan’a seyahat edip orada oturum izni alabilirsiniz. Evlilik nedeniyle Bulgaristan’da geçici oturum izni maksimum 5 yıldır. 5 yıllık süresiz oturum izninin ardından Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapabilme hakkı söz konusu.

Evlilik yoluyla vatandaşlık işlemleri ile D vize başvuruları biraz zaman almaktadır. Sürecin uzamaması adına istenen evrakların eksiksiz olması büyük önem taşımaktadır. Çünkü evraklarınızda çıkabilecek bir hata işlem süresininin uzamasına neden oluyor.

Bulgaristan vatandaşlığı başvurunuz için aşağıdaki belgeler gerekmektedir:

  • Pasaport
  • Güncel ve arka fonu beyaz olan biometrik bir fotoğraf
  • Vize talep formu
  • Bulgaristan evlilik cüzdanı
  • Bulgaristan noter onaylı olan tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Sabıka kaydı
  • Bulgaristan’da ikamet edilecek eve ait kira kontratı
  • Bulgaristan vatandaşı olan eşiniz sizin bakımınızı ve masraflarınızı karşılayacağını beyan etmelidir
  • Evliliğin gerçek olduğunu eşiniz de siz de beyan etmelisiniz
  • Banka hesap özeti
  • Liçna kartı fotokopisi
  • Bulgar vatandaşı olan eşinizin isim denklik belgesi

Bulgaristan D tipi vize başvurusu için zorunlu olan ve bütün Avrupa ülkelerinde geçerliliği bulunan Seyahat Sağlık Sigortası da gerekli evraklar arasında yer almaktadır.

Evlilik sebebiyle başvuracağınız D vize ile ilgili olan bütün kararlar Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’na aittir. Vizenizin çıkış süresi resmî tatiller veya olası aksiliklere bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak normal şartlarda D vize başvurusu ortalama 45-60 gün arasında sonuçlanmaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler

D vize başvurunuzu gerçekleştirirken bazı dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.

Başvurunuz sırasında hazırladığınız belgelerin valilik ve kaymakamlıktan apostil yaptırılması gereklidir ve Bulgarca ’ya tercüme edilmelidir.

Evlilik nedeniyle Bulgaristan vatandaşlığına başvuru yapacaksanız, Bulgaristan’a vardığınızda oturum izni almanız gerekmektedir. Aksi taktirde bu başvuru gerçekleşmeden Türkiye’ye dönerseniz, D vizeniz iptal olur.

D vize ve oturum izni başvurusu gerçekleştirildikten 15 gün sonra Bulgaristan polisi sizin ve eşinizin oturacağınız adresi ziyaret ederek, komşularla iletişim kurarak sizin gerçekten evli olup olmadığınızı ve belirtilen adreste yaşayıp yaşamadığınızı araştırır. Olası bir sahtelik durumunda D vize başvurunuz ve oturum izni başvurunuz olumsuz sonuçlanabilmektedir.

Bu yazıyı paylaş