Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Bulgaristan uygun yaşam maliyetleri ile öğrenciler için cazip hale geldi

Bulgaristan uygun yaşam maliyetleri ile öğrenciler için cazip hale geldi

Bulgaristan uygun yaşam maliyetleri ile öğrenciler için cazip hale geldi

Bulgaristan’da öğrenci yaşam maliyetleri oldukça uygundur. Şöyle ki; Bulgaristan sadece Avrupa değil dünya genelinde en düşük maliyetlere sahip olan ülkeler arasında yer alıyor. Bu nedenle öğrenciler daha uygun fiyatlarla yaşam şartlarına sahip olmak adına Bulgaristan’ın üniversitelerini tercih ediyor.

Özellikle son yıllarda Türkiye dışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için Bulgaristan çok cazip fırsatlar sunuyor. Ülke hem yüksek eğitim standartları sunarken hem de düşük yaşam maliyetleri ile cazip hale geliyor.

İlgi odağı haline geldi

Öğrencilerin ilgi odaği haline gelen Bulgaristan, lisans eğitimi almak isteyenleri kendine çekiyor. Doğal olarak ülkede eğitim giderleri öğrencinin seçtiği üniversiteye göre farklılıklar gösteriyor. Ancak yine de eğitim giderleri Amerika, İngiltere ya da birçok Avrupa ülkesine göre oldukça uygun. Diğer ülkeler kadar yüksek ücretleri olmayan Bulgaristan’daki üniversitelerde eğitim almak çok yüksek bedelli değil. Üniversitelerdeki eğitim maliyetleri üniversite, uzmanlık, eğitim dili ve eğitim seviyesine göre değişkenlik gösteriyor.

Bulgarca eğitim almak daha uygun

Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeden Bulgaristan’a eğitim almak için gelen öğrenci, ülkede eğitime sadece kendi masraflarını karşılayacak öğrenci olarak başvurada bulunabiliyor. Yani bu kişi yıllık ücretin tamamını kendisi ödemek zorundadır. Ancak daha ekonomik şekilde eğitim almak isteyen Avrupa Birliği öğrencileri Bulgarca eğitim almayı seçerek Bulgaristan bursundan faydalanabilir. Bulgar dilinde verilen programlar diğer programlara göre biraz daha ucuzdur. Bu şekilde ülkede eğitim daha da uygun bütçeli olabilir.

Yurt ya da ev tercih edilebilir

Bulgaristan’da öğrenciler için konaklama bedelleri de yine üniversitelerde olduğu gibi farklılıklar gösteriyor. Öğrenciler yurtları ya da evleri tercih ediyor. Genel olarak bakıldığında fiyatlar şehirden şehire değişiklik göstermekle birlikte ülkedeki en yüksek bedelli şehir Sofya. Bu şehirde yaşam giderleri diğer şehirlere göre biraz daha maliyetli.

Diğer yandan Bulgaristan’a eğitim için giden Türk öğrenciler, ülkedeki yaşama kolay bir şekilde adapte olabiliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de Bulgaristan’da Türklerin oldukça fazla olmasıdır. Buna bağlı olarak üniversitelerdeki Türk öğrenci sayısı da yüksektir.

Kısacası, Bulgaristan’daki üniversite eğitim ücretlerinin pek çok Avrupa ülkesine göre daha uygun fiyatlarda olması nedeniyle ülkeye ilgi oldukça fazladır. Eğitim amacıyla yurtdışına gitmeyi planlayan öğrenciler mutlaka Bulgaristan’ı da seçenekler arasında değerlendirmelidir.

 

Bu yazıyı paylaş